14 Mayıs 2020 Perşembe

Emeklilik Tablosu, Emeklilik Hesaplama

Emeklilik tablosu ile ne zaman emekli olabileceğinizi kolayca hesaplayabilirsiniz. Emeklilik için sağlanması gereken birden fazla şart bulunmaktadır. Sadece prim gününü tamamlamak ya da sadece yaş şartını sağlamış olmak emeklilik için yeterli değildir.

Emeklilik için sağlanması gereken başlıca şartları prim gün sayısı, sigortalılık süresi ve en önemlisi de yaş olarak sıralayabiliriz. Sigortalılık süresi ilk defa adınıza prim ödenen tarihten itibaren emeklilik dilekçesi vermiş olduğunuz zamana kadar geçen zamanda geçen süreyi ifade eder. Emeklilik için gerekli olan şartları öğrendiğimize göre gelelim ne zaman emekli olabileceğimize.


Ne zaman emekli olabilirim ?

İlk defa sigortalı işe başlayanlar ne yazık ki 2008'den önce başlayanlara göre daha şansızlar. Nedeni ise oldukça basit. 5510 Sayılı SGK Kanunu ile birlikte emeklilik şartları ve hesaplama şekli ile birlikte emeklilik yaşında da değişikliğe gidildi ve ayrıca kademeli emeklilik uygulaması getirildi. 

Sigortada, bağkurda ya da herhangi bir kapsamda ilk olarak 01.05.2008 tarihi ve ya sonrasında başlayan kadınlar ssk kapsamında 58 yaş 7200 günle, erkekler ise 60 yaş 9000 günle emekli olabilmekte. Aynı tarih sonrasında bağkur ve ya emekli sandığı kapsamında işe girişi olan kadınlar 9000 gün 58 yaş, erkekler ise 9000 gün 60 yaşla emekli olabilmekte. 

Yukarıda belirtilen yaş şartı 31 Aralık 2035 tarihine kadar 7200 gün ve ya 9000 günü tamamlayanlar için geçerli. Sonraki her iki sene için yaş şartı 1 yıl ileriye kaymakta. 

Aynı tarihten sonra ssk, emekli sandığı, bağkur farketmeksizin girişi olanların herhangi bir sigorta kolunda yaştan emeklilik için tamamlamaları gereken en az süre 5400 gün yani 15 yıldır. Erkekler için yaş şartı 63 iken kadınlar için ise 61 olarak uygulanmaktadır. 5400 günden emeklilikte de yaş için kademe hükümleri uygulanacaktır. 

Emeklilik tarihi hesaplama

Yukarıda 2008/Mayıs ayı öncesinde işe girişi olanlar için detaylı emeklilik şartları verilmiştir. Eğer öncesinde başladıysanız bunu emeklilik tablosu aracılığı ile hesaplayabilirsiniz. Emeklilik tablosundan hesaplama yapmak için https://sgkbilgisi.com/emeklilik-tablosu/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli Okurum;
Yorumunuz için teşekkürlerimi sunuyorum. Yorumunuzu kontrol ettikten sonra en kısa zamanda onaylayacağım ve cevaplayacağım.
Saygılarımla iyi günler dilerim.