14 Ocak 2016 Perşembe

Hak Sahipliği ve Bakmakla Yükümlü Olunan Kişi Ne Anlama Gelir?

Hepimiz günlük hayatta bakmakla yükümlü olunan kişi ya da hak sahipliği kelimelerini duyarız. Peki ne anlama gelir? Kanuna göre bakmakla yükümlü olunan kişiler kimlerdir? Kimlerin hak sahipliği vardır?

Hak Sahipliği Ne Anlama Gelir?
sigortalı ya da emeklinin ölümü halinde ölüm ya da yetim aylığı bağlanabilecek kişiler
Hak sahibi kişi demek sigortalı ya da emekli iken vefat eden kişilerin maaş bağlanabilecek olan yakınlarını tanımlamaktadır. Bu kişiler sigorta ya da emekli iken vefat eden kişinin eşi, çocukları,anne ve babasıdır. Özetle ölüm aylığı ya da yetim aylığı bağlanabilecek kişileri ifade etmektedir.




Bakmakla Yükümlü Olunan Kişiler Kimlerdir?

Bakmakla yükümlü olunan kişiden kasıt sigortalının ya da emekli kişinin sağlık güvencesinden faydalanabilecek kişileri tanımlamaktadır. Bakmakla yükümlü olunan kişiler çalışmamak ya da emekli olmamak kaydı ile:

-Sigortalının eşi,
-Sigortalının 18 yaşını doldurmayan çocukları,
-Herhangi bir güvencesi olmayan anne ve babayı,
Kapsamaktadır.

-18 yaşını tamamlamış çocuklardan lisede okuyanlar 20 yaşını tamamladıkları tarihe kadar, üniversitede okuyan çocuklar da 25 yaşını tamamladıkları tarihe kadar bakmakla yükümlü olunan kişi konumundadırlar.
-Ayrıca malul çocuklarda bakmakla yükümlü olunan kişi konumundadırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli Okurum;
Yorumunuz için teşekkürlerimi sunuyorum. Yorumunuzu kontrol ettikten sonra en kısa zamanda onaylayacağım ve cevaplayacağım.
Saygılarımla iyi günler dilerim.